O slzovce

 

Slzovka obecká (Yi Yi Ren, Hato mugi, Jobovy slzy, Coix Lacryma)500_semena_z netu

Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy jsou podobná ječmenu a mají silné čisticí účinky. Proto se často používají k detoxikaci organismu.

Proč se slzovce říká Jobovy slzy?

Tato semena divoké trávy svým tvarem připomínají slzu. Naši předkové je takto nazvali podle utrpení biblického Joba. Někdy se  také můžete setkat s názvy: slzy Panny Marie, Davidovy slzy či Ježíšovy slzy.

Kde se slzovka pěstuje?

500_rostlina_z netuPůvodně tato travina pochází z východní Asie. Zde rostla na Srí Lance, v Indii, Číně, Malajsii a dále na Tchaj-wanu, Filipínách, v Indonésii a na Nové Guinei. V současné době se pěstuje v tropických a subtropických oblastech celého světa.

Jak vypadá rostlina slzovky?

Slzovka je jednoletá tropická tráva s rozvětveným stonkem a výraznými kolénky. Dorůstá výšky 1–2 m, výjimečně 3m. Má dlouhé, tmavě zelené listy s vlnitými okraji. Z horních listů pak vyrůstají početná květenství. V období dozrávání jsou samičí květenství (klásky) plné semen slzovky. Tato semena jsou z  jedné strany vyklenutá, z druhé mají podélnou rýhu a vyznačují se vysokou klíčivostí – další úroda dozrává v tropických oblastech přibližně 4 až 5 měsících po vysetí. Slzovka je velmi přizpůsobivá. Roste v lehkých písčitých i těžkých jílovitých půdách. Co se týče kyselosti půdy, snese velmi kyselou, neutrální i alkalickou zeminu. Vyžaduje slunečné stanoviště a stálé a mírné závlahy. Snáší však i silně zamokřené půdy.

Yi Yi Ren – legenda z čínského pohraničí

V Číně se k slzovce váže legendární příběh z 1. století našeho letopočtu z oblasti jihozápadního čínského pohraničí. Tehdy postihlo tuto oblast období sucha – počasí bylo velmi horké a dusné a místní obyvatelstvo se začalo bouřit. Císař sem poslal vojáky v čele s generálem Ma Yuanem. Jelikož se krajem šířily nejrůznější nakažlivé nemoci, vojáci začali velmi rychle umírat. Všimli si ale, že v místech, kde domorodci konzumují tato bílá kulatá zrnka, nemocní nejsou. Tehdy to pro vojáky byla naprosto neznámá rostlina. Když generál zjistil, že to bude těmito semínky, nakázal vojákům, aby je začali konzumovat také. Ti se jako zázrakem začali uzdravovat. Když se pak po třech letech generál se svými vojáky vracel zpátky, vezl si s sebou na císařský dvůr i plný vůz těchto zázračných semen také pro jeho lid. Chtěl, aby je mohli nejenom pojídat, ale též pěstovat a sklízet v jeho zemi. Jenže lidé si mysleli, že veze opravdové perly. A protože jimi zacloumala závist – oznámili císaři, že si generál veze jako vojenskou kořist vůz plný perel a císaři je odmítá odevzdat. Císař  se rozhněval a nebýt toho, že generál po návratu zemřel, zřejmě by o hlavu přišel. Hněv panovníka byl ale tak velký, že příbuzní se neodvážili zesnulého generála ani uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak podle starého přísloví „za dobrotu na žebrotu“ se mu místo ocenění dostalo pohany. Této rostlině se od té doby začalo říkat yiyiren, což ve volném překladu znamená „zrno za dobrotu na žebrotu“.

Jak slzovka ovlivňuje náš organismus?500_klasky_z_netu

Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Příznivě působí například při boji s akné a jinými zánětlivými či hnisavými procesy na kůži. Pomáhá také při otocích a bolestech svalů a kloubů. Podpořit léčbu může při zánětech močového měchýře, zápalu průdušek a plic. Slzovka je cenná především pro vysoký obsah aminokyselin, jež jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu. Slzovka má také vysoký obsah betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, měďi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě. Odvar ze slzovky je známý jako tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat. Proto pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje “špatný” cholesterol a zejména ženy ocení její příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. Slzovka je bezlepková. Je tedy vhodná při celiakii a pro všechny, kteří chtějí ve stravě omezit lepek.

Přehled účinků – slzovka pomáhá při:

  • detoxikaci
  • celkovém zahlenění
  • zánětech močového měchýře
  • zápalu průdušek a plic
  • otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem, revma
  • akné
  • střevních parazitech
  • kašovité stolici
  • průjmu
  • žaludečních potížích
  • vysokém cholestrolu
  • neobsahuje lepek

Jak slzovku využít v kuchyni?

  • vařenou jako přílohu500_aranzovana_hneda_miska_z_boku
  • odvar do zdravotních čajů
  • do polévek
  • uvařenou rozmixovanou jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů, sekaných
  • umletou lze přidávat na zahuštění omáček nebo s ní zacházet jako s běžnou moukou

Je lepší používat velké kroupy, protože obsahují více výživných látek než malé krupky. Pro její silné účinky se nedoporučuje slzovku nadužívat.

Chuť: sladká, mdlá

Povaha: mírně chladná (vyrovnaná, lehká )

Tropismus: slezina, plíce, žaludek (játra, ledviny, tlusté střevo)

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

lishi jianpi – odvádí vlhkost a posiluje slezinu

lishi chubi – odvádí vlhkost a odstraňuje blokády

qingrepainong – pročišťuje horkost a vytlačuje hnis.

Energetické hodnoty na 100g slzovky:

Energie:    1 624 kJ

500_rozsypany_sacek_slzovky_hulky1

Kalorie:       387,89 kcal

Výživové hodnoty na 100g slzovky:

Bílkoviny:        14,2 g

Sacharidy:      67,83 g

Tuky:               6,2 g

Cukr:              <0,2 g

Chlorid sodný:   0,20 g

Sušina:             89,96 g

Nasycené mastné kyseliny:  0,99 g

Rady a tipy při vaření slzovky:

  • Slzovku i ostatní druhy obilí uvedené v receptech je dobré nejprve pořádně propláchnout pod tekoucí vodou a poté namočit do vody. Časy namáčení slzovky jsou uvedeny u jednotlivých receptů. Před vařením vodu slijeme a doplníme čistou.
  • Pokud budete slzovku připravovat na slaný způsob, je dobré přidat k slzovce při vaření kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), cibuli a případně koření (bobkový list, nové koření, pepř, atd.). Zeleninu lze nakonci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou. Výsledné jídlo pak bude chutnější. Pokud nemáte kořenovou zeleninu právě po ruce, vystačíte si i s kvalitním zdravým bujónem (např. Würzl).
  • Při vaření slzovky přidejte do vody také kousek mořské řasy, např. Wakame či jiný druh. Obohatíte tím jídlo o cenné minerály. Řasu lze nakonci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou.
  • Uvedené časy namáčení a vaření slzovky se u jednotlivých receptů mohou lišit podle potřeb dalšího zpracování slzovky. Pokud se vám voda vyvaří a slzovka ještě není měkká je možné během vaření vodu přilévat.
  • Pro bezlepkovou variantu, je možné nahradit celozrnnou špaldovou mouku např. moukou kukuřičnou nebo rýžovou.