Sladká rýže se slzovkou

  • 6 lžic slzovky
  • 10 lžic sladké kulatozrnné rýže
  • lžíce másla
  • 0,1 litru mléka
  • 1 vejce
  • třtinový cukr
  • švestkový kompot
  • skořice nebo kakao

Postup:

Slzovku namočíme na 40 minut do vody. Do vody přidáme lžíci másla, lžíci třtinového cukru,špetku soli a vaříme. Po 10 minutách přidáme rýži a vaříme společně 20 – 25 minut. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme. V misce rozšleháme mléko s vejcem a lžící třtinového cukru. Touto směsí zalijeme slzovku s rýží , krátce povaříme a průběžně mícháme. Přidáme pokrájené švestky a trochu skořice. Můžeme přidat i malé množství šťávy z kompotu. Promícháme, prohřejeme a servírujeme.

Na talíři posypeme skořicí či kakaem.

K doslazení je možno použít javorový sirup nebo třtinový cukr. To již podle chuti každého.

Doba přípravy: 20 min

Doba vaření slzovky: 40 minut namáčení a 30-35 minut vařit

Počet porcí: 4

Vytisknout recept