Rizoto se slzovkou a houbami

 

Na 4 porce:
  • 12 polévkových lžic slzovky
  • 3 hrstky rýže arborio (či jiné kulatozrnné rýže)
  • zeleninový vývar ( např.Würzl)
  • trochu bílého vína
  • 2 cibule
  • pořádnou porci čerstvých nebo mražených hub cca 300 g
  • 100 g sýra na posypání ( např.Gran Moravia)
  • čerstvou petrželku nebo mladou cibulku na posypání

Slzovku propláchneme a namočíme asi na 1 hodinu do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme houby, rýži a ještě lehce orestujeme. Zalijeme sklenkou bílého vína a necháme odpařit. Pak přidáme slzovku, promícháme a zalijeme potřebným množstvím vývaru, aby se vše uvařilo do měkka a voda se zcela stačila vyvařit (stejně, jako když vaříme běžné rizoto). Zhruba za 20-25 minut je rýže i slzovka měkká. Je dobré jí nechat tak 5 až 10 minut pod pokličkou dojít. Nakonec lehce opepříme, nejlépe bílým pepřem. Pro zjemnění chuti můžeme přidat kousek másla. Na talíři posypeme sýrem a nadrobno nakrájenou petrželkou a jarní cibulkou.

Vytisknout recept