Dýňové slzovkové rizoto
- 1/2 středně velké dýně Hokkaido
- 6 polévkových lžic slzovky
- 10 polévkových lžic rýže basmati
- 1 cibule
- zeleninový vývar ( nejlépe Würzl)
- 1/4 másla
- mořská sůl, pepř
- olivový olej
- čerstvé bylinky – bazalka, šalvěj
- parmazán
Postup:
Slzovku předem namočíme na 45 minut do vody. Na trošce másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme slzovku a opláchnutou a okapanou rýži. Lehce opražíme a podlijeme horkým zeleninovým vývarem (zhruba 2 hrnky). Vaříme 20-25 minut, nejlépe až se voda vyvaří. Dýni i se slupkou očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme semena. Nakrájíme jí na menší kousky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby upéct do měkka ( 150 st., 20-30 minut). Na pánvičce rozehřejeme zbytek másla, přidáme uvařenou rýži se slzovkou, dýni, nasekané bylinky a necháme spojit. Na závěr vsypeme parmazán. Ozdobíme opraženými lístky šalvěje.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření slzovky: 45 minut namáčení a 25 minut vařit
Počet porcí: 4