Rizoto se slzovkou a houbami
Na 4 porce:
- 12 polévkových lžic slzovky
 - 3 hrstky rýže arborio (či jiné kulatozrnné rýže)
 - zeleninový vývar ( např.Würzl)
 - trochu bílého vína
 - 2 cibule
 - pořádnou porci čerstvých nebo mražených hub cca 300 g
 - 100 g sýra na posypání ( např.Gran Moravia)
 - čerstvou petrželku nebo mladou cibulku na posypání
 
Slzovku propláchneme a namočíme asi na 1 hodinu do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme houby, rýži a ještě lehce orestujeme. Zalijeme sklenkou bílého vína a necháme odpařit. Pak přidáme slzovku, promícháme a zalijeme potřebným množstvím vývaru, aby se vše uvařilo do měkka a voda se zcela stačila vyvařit (stejně, jako když vaříme běžné rizoto). Zhruba za 20-25 minut je rýže i slzovka měkká. Je dobré jí nechat tak 5 až 10 minut pod pokličkou dojít. Nakonec lehce opepříme, nejlépe bílým pepřem. Pro zjemnění chuti můžeme přidat kousek másla. Na talíři posypeme sýrem a nadrobno nakrájenou petrželkou a jarní cibulkou.
            
 
        
    
                    
                    
